12 Temmuz 2010 Pazartesi

HypnoBirthing



Hamileyiz biz dergisi 2009 Kasım ayı

Doğumda yeni trend: HypnoBirthing
Anne adaylarının normal doğumdan korktukları için sezaryen ameliyatına yönelmeleri, bu tür korkulardan arınma tekniklerinin gelişmesini ve HypnoBirthing diye bir kavramın ortaya çıkmasını sağladı. Şimdi artık Türkiye’de de HypnoBirthing eğitimleri verilmeye başlandı.

HypnoBirthing; anne adayının doğumda otohipnoz tekniğiyle kendini rahatlatarak korkularından arınmasını ve ağrısız bir doğum yapmasını hedefleyen bir doğum felsefesi. Bu tekniği Türkiye’de anne adaylarına uygulayan çok az sayıda uzmanlardan biri olan Kadın Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Cengiz, eğitimlerine Kadıköy Şifa’da devam ediyor. Güvenli, sakin, sorunsuz, kolay ve ağrısız bir doğum sağlayan bu yeni teknikle ilgili merak ettiğimiz her şeyi Dr. Dilek Cengiz’e sorduk.


Neden böyle bir eğitim verme kararı aldınız? Ebeveynlerimin doktor olması tıbba ilgi duymamı sağladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1995'te mezun oldum ardından 2001’de Viyana Tıp Fakültesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı Diploması, Viyana İktisat Fakültesi’nden hastane işletmeciliği mastır diplomasını aldım. 7 yıllık bir muayenehane ve devlet hastanesi deneyiminden sonra özel sektöre geçtim. Anne adaylarının normal doğumdan kötü tecrübeler, anlatılan korkutucu hikayeler ve bilgisizlik nedeniyle korktuklarına, bu nedenle kendi istekleri ile sezeryana yöneldiklerine tanık oldum. Türkiye’de de sezaryenle doğum oranlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yüzdenin oldukça üzerinde olmasının nedenlerinden birinin bu korku olduğunu fark ettim. Toplumun doğaya aykırı olan sezaryen ameliyatına yakınlık duymasının, doğallıktan uzak, bedeninin gerçek gücünü göz ardı ederek teknolojiden medet ummasının yanlışlığını algıladım. Bedenimizin hak ettiği güveni, saygıyı, içsel dinginliğini yeniden kazanması gerektiğine inanıp HypnoBirthing Eğitmenliği diplomasını ve Prenatal-Postnatal Yoga terapisti sertifikasını yurtdışı eğitimlerinde aldım. 5 yıldır doğal doğuma hazırlık seminerleri, hamilelik yogası ve 1.5 yıldır da HypnoBirthing seminerleri veriyorum.
Hipnozun doğumda ne gibi yararları var?
Hipnoz, konsantrasyon ve bedensel gevşemenin doğal olarak ortaya çıkardığı, bilinçaltımıza yeni bilgi ve önerilerin aktarıldığı fiziksel ve zihinsel bir durumdur.
Bilinçaltımız beynimizin düşünce, duygu ve karar verme yetimizin bulunduğu bölgesini etkiler. Ne düşüneceğimizi, neler hissedeceğimizi, neye karar vereceğimizi yöneten beynimiz, bilinçaltımızdan etkilenir. Ağrı, bilinçaltının bu etkime şekli kullanılarak kontrol altına alınır.
Kendi kendini hipnoz tekniğinde başarı için özel bir yeteneğe gerek yoktur. İsteyen ve dileyen herkes tam bir bedensel gevşeme ve yüksek bir konsantrasyona ulaşabilir.
HypnoBirthing ile doğumda yaşayacaklarınız uyanıkken hayal kurmaya, düşler alemine dalmaya, kitap okurken kitaptaki olaylara kendini kaptırmaya çevredeki rahatsız edici faktörleri duyumsamamaya benzer. Anne adayı kendini iyi hissederken çevresindekilere cevap verebilir. Her şey sizin kontrolünüz altında olur. Doğum sancısını ağrı olarak hissetmez ve şiddetini de kendisi ayarlayabilir. Doğumunu; ağrıyı meydana getirip artmasına da neden olan korku ve gerginlikten uzak sakin ve huzurlu bir ortamda yaşar. Beden, ağrıya neden olan stres hormonlarının yerine, doğal anestetik etki gösteren endorfinleri salgılar. Doğum anı geldiğinde “uyanık ve katılımcı" bebeğine yardımcı, rahat ve sakin bir anne olur.
Anne adayları HypnoBirthing’in ne gibi avantajlarını görüyor?
Bu avantajları şöyle sıralayabilirim:
* Korku nedeniyle gerginlik sonucu ağrı duyma doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmaz.
* Kimyasal ağrı kesicilere çok az miktarda veya hiç ihtiyaç duyulmaz. Anne ve bebek daha uyanık olur.
* Doğumun birinci fazı (açılma fazı) birkaç saat kısalır. Böylece doğumun toplam süresi kısalır.
* Sancı sırasında yorulma önlenildiğinden asıl doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanır.
* Kısa ve sık nefes alımı sonucu annede oluşabilecek, bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon önlenir. Bunun sonucunda bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği nedeniyle bir sorun oluşmaz.
* Anne-bebek-doğum eşi (partneri) arasındaki ilişkiyi güçlendirir.
* Doğum sonrası nekahat dönemi daha kısa sürer, toparlanma daha hızlı gerçekleşir.
* Doğum doğanın öngördüğü gibi yine doğal, güzel, sakin ve kutlanılması gereken bir eyleme dönüşür.
* Anne adayının eşi doğuma aktif katılıp anneye yardımcı olabilir.

Bu eğitimle anne adayları neler öğreniyor?
Birçok şey;
* Korku nedenli gerilimin yerine güvende hissetmeyi öğreniyor. Sakinleşmenize destek olacak gevşeme ve kendi kendini hipnoz tekniği ile bunu yapabiliyor.
* Daha kısa süreli rahat bir doğum için çeşitli teknikleri dinliyor.
* Doğal ağrı kesicisi olan endorfin salgılıyor.
* Kadın bedeninin doğum için ideal şekilde biçimlendirilmiş olduğunu görüyor.
* Normal doğumun sancılı olması gerektiğine dair yanlış inancın nereden kaynaklandığını öğreniyor.
* Başka kültürlerdeki birçok kadının neden çok az ağrılı, hatta ağrısız sorunsuz doğal doğum yapabildiklerini dinliyor.
* Sancılar sırasında yapılması gereken gevşeme tekniklerini yapabiliyor.

Bu eğitimi vermenizdeki amaçlar nelerdir? Benim buna başlama nedenim; doğuma sakin, doğal ve annelere de sorumluluk veren bir yaklaşım olması. Hamilelik ve doğum hakkında anneyi doğru bilgilendirir, sonuçta da insanın bildiği bir şeyden korkmaması gerektiğini öğretir. Şartlar uygun ise doğal bir doğum yapmanın yararlarını artık sadece biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları kabul etmiyoruz. Bebeklerin doğum öncesi psikolojilerinin onları doğduktan sonra da etkilediğine dair gözlemlerin artması psikolog ve psikyatrların da elverişli şartlarda çocukların normal yoldan, gelecekleri zamana kendileri karar vererek doğmaları gerektiğine inandırmıştır. Bu eğitime anne adayının baba ile beraber katılması önemlidir. Baba, anne adayının doğum eşi olup onu doğum süresince destekler yönlendirir ve bakımını sağlar. Bazen babalar buna dayanamayacaklarını veya ellerinin ayaklarının dolanacaklarını ifade ederler. İşte o zaman anne isterse kendine başka bir doğum eşi seçer. Bu bazen en yakın kız arkadaşı, bazen kız kardeş veya abla, bazen de doğum koçu olur.

Ücretini ve eğitime ne zaman başlanması gerektiğini öğrenebilir miyiz? Ücreti 700TL . Eğitim 5 kez 2.5 saatte veriliyor. Normalde haftada 1 kez verilen dersler istenirse daha sıkıştırılmış olarak 5 gün arka arkaya da verilebiliyor. Fakat başarısı, annenin bunu evde de çalışmasına dayandığından ne kadar erken başlanılıp ne kadar sık tekrar edilirse çalışmalar o kadar olumlu sonuç veriyor. Anne adaylarının eğitime başlamaları için kesin verilmiş bir hamilelik haftası yok. Ancak 20. hamilelik haftasından itibaren başlanılıp haftalık derslere katılınınca başarı yüzdesi çok yüksek oluyor. Bazen anneler 5 haftalık dersi aldıktan sonra doğumuna yakın bir zamanda, hatırlama amaçlı bir kez daha geliyor.

İletişim bilgileri:
www.rahatdogum.com
Mobil: 0532 4617900


Dünyada HypnoBirthing
Başta Amerika olmak üzere (www.hypnoBirthing.com 'dan da anlaşıldığı gibi) , Avustralya, İngiltere ve Canada ağırlıklı Avrupa ülkelerinde de toplam 34 ülkede gittikçe yaygınlaşan bir doğum felsefesidir. 1989'da Amerika'da etkinleşmiş bu felsefeyi öğreten, Hypnobirthing eğitmenlik eğitimi almış 2200'ü aşkın eğitmen var dünyada.
HypnoBirthing'in kurucusu Marie Mongan adında bir Amerikalı öğretmen, hypnoterapist ve hypnoanestezist’dir. HypnoBirthing Mongan metodu bir İngiliz kadın doğum uzmanı olan Dr. Grantley Dick-Read'in 1920’lerde ortaya koymuş olduğu “Korku-Gerginlik-Ağrı Fenomeni”ne dayanan korku olmazsa gerginlik olmaz, gerginlik olmazsa ağrı da oluşmaz felsefesini temel olan bir metottur.
Marie Mongan Dr. Grantley Dick-Read'in doğal doğuma yaklaşımını kullanarak üçüncü çocuğunu bu yaklaşım ile ağrısız ve doğal doğurmuş, ardından kız olan bu üçüncü çocuğunun bebeğini de kendisinin geliştirdiği HypnoBirthing Mongan metodu ile doğurtturmuştur.

0 yorum: