15 Haziran 2010 Salı

Doğum nasıl başlar...

Doğumunuzun başladığına dair ilk işaretler
Bazı durumlarda doğumun başladığını anlamak kolay olmayabilir. Bazı annelerde belirtiler çok belirgin olabilirken, diğerlerinde doğum çoktan başladığı halde hala kendisini hissettirmeyebilir. Özellikle ilk kez anne olacaklar için bu akıl karıştırıcı durumu biraz aydınlatmakta fayda vardır.
Karnın aşağıya inmesiBu belirtiyi öncelikle evdeki büyükler veya daha önce bir gebelik geçirmiş olanlar fark eder. Oysa anne olarak sizin de fark etmemeniz için bir engel yoktur. Bebeğin önden gelen kısmının, ki bu normalde baş olması gerekir, leğen kemikleri arasındaki boşluğunuza girmesi sonucu karınınız iner. Birden daha rahat nefes almaya başlanılır, daha önce var idiyse reflü yok olur, barsaklar rahatladığından kabızlık azalabilir, baş artık idrar kesesini iyice sıkıştırdığından gece daha sık tuvalete kalkılır. Daha önce reflü veya bedensel ağırlık nedeniyle uyuyamayan anne adayı bu sefer de gece sık sık tuvalete kalkmak zorunda kaldığından uyanır.
Kanlı mukus/kanlı sümüğümsü akıntı
Anne adayı kanlı mukusa bazen iç çamaşırında rastlar, kimi zaman tuvalet kağıdına silinirken, daha nadir de olsa tuvalete gittiğinde bir rahatlama hissiyle “bir şeylerin aşağıya düştüğünü” fark eder. Halk arasında bu belirtiye “nişan” denilir. Rahim ağzınızın yavaş yavaş inceldiğinin ve açıldığının belirtisidir.
Ancak aklınız karışmasın: özellikle gebeliğinizin son iki ayında cinsel ilişki de hafif kanamaya neden olabilir, bu nedenle hekiminize mutlaka danışmanız gerekir. Nişanın atılmasından doğumun başlangıcına geçen zamanın ise bir ortalama süresi yoktur. Bazen ilk 72 saat içinde bazen de ancak 1-2 hafta sonra doğum başlar.
Barsak hareketlerinde artış
Rahmin barsakları sıkıştırması azalınca daha rahat tuvalete çıkan anne adayında doğum sıklıkla ishal belirtileri veya bulantı ile de başlayabilir.
Mide bulantısı veya ağrısı
• Kilo Kaybı

Doğumdan birkaç gün önce bedeniniz toplamış olduğu suyu atmaya başlar. Ödeminz çözülür. Ayaklarınızdaki şişin indiğini, el ve ayak parmaklarınızı daha rahat hareket ettirdiğinizi ve tartıda daha düşük kiloda çıktığınızı fark edersiniz.
Vajinal akıntıda artışRahim ağzının yavaş yavaş açılması sonucu rahim ağzındaki küçük damarlar yırtılabilir, çok aktif bir vajinal kanama gibi değil de pembe sürüntü şeklinde iç çamaşırında leke bırakabilir.
Alt bel ağrısı
Genelde sırtın alt kısmında başlayan ve gittikçe artan bir ağrı da doğum başlangıç belirtisi olabilir. Ilık bir duş veya dinlenme ile geçmiyorsa hekime başvurmak gereklidir.
Aşırı enerji
• Buna “yuva kurma” etkisi de denir.
Çevrenizdeki anne olmuş kişilere sorun, çoğu doğumdan birkaç saat öncesinde içlerinde değişik bir enerji hissettiklerinden son dakika bedensel işler yapmışlardır. Oysa doğa bu enerjiyi etraf düzenlemek için değil de doğumu rahat geçirmek için yükler anneye. Doğuma gelen annelerin hekimlerine sordukları en sık sorulardan biridir:”Ben bugün çok iş yaptım, o yüzden başlamış olabilir mi doğumun?”
Su kesesinin açılması
Bazı anneler su kesesinin açılmasını ani bir su boşalması olarak tarif eder. Bir başka grup ise yavaş yavaş açıldığını ve kesenin açılmış olduğunu fark etmediklerini söyler. Doğumların ancak %12’si kesenin açılması ile başlar. Su kesesi çoğu zaman rahim ağzı 7-8 cm açıklığa kavuşuncaya kadar açılmaz. Suyunuz ağrı başlangıcından önce gelirse hekiminize başvurmanız önemlidir. Gelen suyun berrak ve kokusuz olması gerekir. Suyunun geldiğini anlamayan anne adayı ise sürekli olarak iç çamaşırının az da olsa ıslandığını fark ederse hekimine başvurup bunun kesenin açıklığından ileri gelip gelmediğini kontrol ettirmelidir.
• Doğum sancılarının başlaması
Komplikasyonsuz doğumlarda ağrılar genelde adet sancısı gibi başlar. Sırtın altından bele ve oradan karına vuran ağrılardır. Yalancı doğum sanıcsını gerçek doğum sancısından ayırmak aşağıdaki özelliklere dikkat edilebilir.

Yalancı/Gerçek Sancı Sıklık / Düzen Yalancı Sancılar düzensizdir ve aralıkları azalmaz, yani sıklaşmazlar. Gerçek Sancılar düzenli aralıklarla gelir ve 30 ila 70 saniye arasında sürer. Zaman geçtikçe aralıkları kısalır.
Hareket etmekle değişiyor mu sancı? Yalancı Sancılar hareket ile veya dinlenme ile hatta sadece pozisyonunuzu değiştirmeniz üzerine durabilir. Gerçek Sancılar hareket, dinlenme veya pozisyon değiştirmenize rağmen devam ederler.
Sancıların şiddeti nedir? Yalancı Sancılar genelde zayıftır ve şiddetleri zamanla artmaz / veya sancılar başta şiddetlidir ancak zamanla azalırlar. Gerçek Sancıların şiddeti zaman ilerledikçe artar.
Sancıyı nerede hissedersiniz? Yalancı sancılar genelde karnın ön kısmında veya kasıklarda hissedilir. Gerçek Sancılar genelde sırtın alt kısmından başlar, oradan bele ve karına yayılır.


Doğum sancısını ölçme tekniği

Zorluk derecesi: kolay
Gereken zaman: 30 dakika

Düzenli aralıklara sancınızın başladığını düşündüğünüz andan itibaren saat tutmaya başlayın, veya size saat tutabilecek birini çağırın.
1. Sancının başladığı saati dakikasıyla ile not edin.
2. Sancının bittiği anı dakikasıyla not edin.
3. Aradaki saniye farkı sancınızın süresidir.
4. Bir sonraki sancının başlama zamanını dakikasıyla not edin.
5. Aradaki dakika farkı sancılarınızın aralıklarını gösteren süredir.
6. Aralıkları eşit süreler olmaya başlayınca sancılarınız düzenli demektir. Bu nedenle birkaç sancıyı ardışık not edin.