20 Eylül 2010 Pazartesi

Doğum eşi olarak baba
Anne adayına doğumu sıarsında yardım edebilmeniz için bilmeniz gereken herşey

Gebeliğin ilk haftalarında 9 aylık bir süre size sonsuz bir zaman dilimi gibi gelir. Sanki yapmanız gereken şeyler için daha çok zamanınız varmış hissine kapılırsınız. Özellikle çalışan anne babalar "Doğuma hazırlık" konusunu ertelemek için binlerce mazeret bulurlar. Ancak bir anda kendinizi doğum ile karşı karşıya bulabilirsiniz. Eşiniz doğum sırasında size ihtiyaç duyacaktır. Bunun farkında mısınız? Hazır mısınız? Yardım edebilecek misiniz? Doğum hakkında ne biliyorsunuz? Bunlar korkutucu sorular gibi gelse de bilmeniz gerekenleri öğrenmek için asla gecikmiş değilsiniz...

Doğuma Hazırlanmak
Aşağıda yazılanları doğumdan birkaç hafta öncesine kadar hala yapmadıysanız gecikmeden başlamakta fayda var.
1. Bir doğum planı oluşturun. Anne adayı ile beraber doğum zamanından önce doğumunu nasıl yapmak istediğini ifade ettiği bir doğum planı oluşturun ve bu planı kadın doğum uzmanınız ile de paylaşın.
2. Anne adayı ile beraber siz de kendinize bir doğum çantası hazırlayın. Hijyenik eşyalarınız, kıyafetiniz, içecek ve yüksek karbonhidrat içeren enerji sağlayabilecek yiyecek birşeyler olsun çantanızda.
3. Bir telefon numaraları listesi hazırlayın. Doğum başladığında kimleri aramak istediğinize, kimlerin aranması gerektiğine anne adayı ile beraber karar verin. Doğum gerçekleştiğinde toplu mesaj göndermek için cep telefonunuzda bir grup oluşturun.
4. Benzin deponuz doğum gerçekleşinceye kadar hep dolu olsun. Arabanızı doğum bitinceye kadar ne kadar kullanmanız gerekeceğini önceden tahmin etmek zordur.
5. Buzdolabınızda en azından doğuma kadar hep taze meyve ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler tutmaya özen gösterin. Ekstra enerjiye her zaman ihtiyaç vardır.

Doğum sırasında Doğum süreci her iki ebeveyn için travmatik bir süreç olabilir. Bu dönemde anne adayı sizden destek alır. Ana fonksiyonunuz doğum anında ona duygusal ve fiziksel destek olmak, onu gevşetip rahatlamasını sağlamak ve beslenmesini düzenlemektir.
1. Gevşemesine yardımcı olun. Doğum sancısı gergin bir bedende çok daha fazla hissedilir. Bu nedenle onun rahatlamasına yardım edin. Sadece sakin bir şekilde yatılmasından bahsetmiyorum burada. Kendini tamamen bırakmak, kasları bilinçli olarak gevşetmektir amaç. Ayaklarına masaj yapın ve yavaş yavaş bedeninin üst kısımlarına doğru gelin. Bacakları, kalçayı, belini, sırtını, omuzlarını, boynunu, kollarını, ellerini, en son başını rahatlatın. Bu masaj tekniğini daha önce gebelikte birkaç kez yaparsanız doğum sırasında da daha kısa sürede etki eder.
2. Doğumun başlangıç döneminde onunla yürüyüşe çıkın. Yürüyüş doğum surecini %30 kısaltır. Daha doğumun başlangıcında kendini yatağa atmasına izin vermeyin. Olabildiğince dik durumda olmasına özen gösterin.
3. Sırta vuran ağrısı olduğunda kuyruk sokumuna basınçlı bir masaj yapın. Bunu sadece iki yumruk yapıp tam kuyruk sokumunun her iki yanına düzenli basınç uygulayarak da yapabilirsiniz, aralıklı masaj olarak ta uygulayabilirsiniz. Doğru noktayı bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Basınç sancı baslar başlamaz hatta başlamadan önce uygulanır. Doğru noktayı bir keçeli kalemle işaretleyebilirsiniz de. Böylece ani bi ihtiyaçta hemen uygun noktaları bulabilirsiniz.
4. Onu duşa sokup sırtına duş baslığını tutun. Küvetiniz varsa küveti doldurup küvetin içinde rahatlamasını sağlayın ve bir maşrapa ile karnına sıcak suyu dökün. Karına dökülen suyun verdiği his onu rahatlatacaktır.
5. Bulunduğu yerin düzenli ve sakinleştirici bir ortam olmasına özen gösterin.
6. Ebe veya hemşire içeri girse bile o anda yaptığınız şeyi bölmeyin. Kasılmanın bitmesini bekleyin ki anne de rahatlasın ve gerekirse muayeneye hazır durumda hissedebilsin kendini.
7. Sorumluluk alma tekniği
Bu tekniği anne ile aşağıda yazılı durumları yaşarsanız kullanın:
a. Duygusal olarak çökerse
b. Çaresiz hissedip ağlamaya baslarsa
c. Devam edemeyeceğini düşünüp vazgeçmekten bahsetmeye baslarsa
d. Çok gergin olup gevşeyemediğinde
e. Çok ağrılı durumlarda

Bu tekniğin temelinde anneye yakin olup içsel gücüne yeniden kavuşmasını sağlamak yatar. Genelde çaresizlik duygusu uzun sürmez. Bu duyguyu sizin yardımınızla aşmak ise onu çok rahatlatır. Bu tekniğin hangi kısmını kullanacağınıza siz karar verin:
Yakınında olun ve sakin kalın. Anne adayına dokunurken kendinize güvenin. Ses tonunuz sakin ve destekleyici olsun.
Yüzünüzü hep görebileceği yakınlıkta olun.
Onu bedensel olarak destekleyin.
Omuzlarını veya başını tutun, okşayın veya ona size izin verdiğinde hafifçe sarılın.
Sık sık göz teması kurun.
Ona gözlerini açmasını ve size bakmasını söyleyin.
Duyabileceği yükseklikte ancak yine de nazik ve sakin bir ses tonuyla ona seslenin. Sancı sırasında kullandığı ağrı azaltma tekniğini değiştirmesini isteyin.
Başka bir pozisyon önerin.
Nefes ritmini değiştirmesini deneyin. Onunla beraber nefes alıp verin veya onu sesinizle veya elinize zamanlayın. Her nefesinde anneye cesaret verin. Ona "Haydi benimle nefes al ver...NEFES AL VE VER...iste böyle.çok güzel...bu ritimde kal.bak bana..benimle kal..geçmek üzere..az kaldı...çok güzel..nefes al ve ver......artik rahatla...arada gevse..mükemmel gidiyorsun" . Bu tarz sözleri ona isterseniz fısıldayın ancak unutmayın ki bazen dikkatini çekebilmek biraz daha yüksek bir ses tonuyla konuşmanız gerebilir. Sesiniz sakin ve kendine güvenli bir ses tonunda tutmayı başarın. İki kasılma arasında onuna konusun. Ona yaptığınız hareketin yardımcı olup olmadığını sorun. Önerilerde bulunun. Mesela " bir sonraki kasılma baslar başlamaz bana bakmanı istiyorum. Beraberce nefes alıp vereceğiz, böylece ağrı bizim önümüze geçemeyecek, tamam mı? çok güzel, mükemmel gidiyorsun, ilerliyoruz..." diyebilirsiniz. Kendini kendinizi tekrarlayın. Bazen anne adayı söylediklerinizi sadece birkaç saniye yapabilir. Bunda bir sorun yoktur. Aynı şeyleri tekrarlayın ki devam etmesini sağlayın.

Anne adayı artık dayanamadığını, devam etmek istemediğini söylediğinde yapılması gerekenler için temel ipuçları:
Onu yalnız bırakmayın, vazgeçmeyin. Bu onun için zor bir zaman dilimi. Başa çıkamayacağına inanmanız ona yardım etmez. Her ikiniz için de zor olduğunu kabul edin ancak imkânsız olmadığını da sözlerinize ekleyin. Yardım ve destek alın. Bir başka kişi, doktor, ebe veya annenin güvendiği bir insan size çok yardım edebilir. Rahim ağzının açıklığını ölçebilir, yeni bir öneri getirebilir veya sadece anne adayının ağrılı durumlardaki tepkisinin her zaman bu şekilde olduğunu söyleyerek ikinizi de sakinleştirebilir. Ona bebeğinizi hatırlatın. Size şaşırtıcı gelebilir ancak bazen anne adayları doğumun kendi sürecine o derece konsantre olurlar ki bebeklerini düşünmek akıllarına gelmez. Ona yasadıklarının bir amacı olduğunu anımsatın.

Ağrı kesicilere ihtiyacınız olacak mı?
Bu sorunun cevabı şunlara bağlıdır: Annenin daha önce ifade etmiş olduğu düşünceleri: "İlaçsız" tamamen doğal bir doğum mu istiyor? Bu konudaki duyguları nasıldı. Bazen ağrı kesici istemek yardım istemenin sadece bir başka yolu. Doğumun ilerleme hızı nasıl? Daha çok mu yolu var? Aktif yönlendirmenize nasıl cevap veriyor? Ağrı kesiciyi gerçekten kendisi mi istiyor? Yukarıda yazılanları bir gözden geçirmek karar vermenizde yardımcı olabilir. Bazen gerçekler ile istekler arasındaki dengeyi bulmak zor olur. Mümkün olduğunca annenin daha önceki dileklerine uymaya özen gösterin. Ancak yine de planını değiştirmekte ısrarlı görünüyorsa isteğine saygı gösterin.

Binlerce anne "(Doğum) eşim olmadan asla yapamazdım. Yanımda olmasaydı vazgeçerdim" diyerek anlatır doğrum tecrübelerini. Yukarda yazılı teknikleri uygulayarak eşinize en zor zamanlarında yardım edebilir her bir nefeste yükünü azaltabilirsiniz. Doğum sadece annenin yaşadığı bir süreç olmaktan çıkar, her ikinizin de paylaştığı, ortak olarak yaşadığı büyülü bir tecrübe halini alır.

0 yorum: